Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Συζήτηση με μια συγγραφέα

 Στη σημερινή συνάντησή μας είχαμε τη χαρά να έχουμε στη συντροφιά μας τη φιλόλογο κ. Αποστολίδου Χαρούλα με μια άλλη ιδιότητά της, αυτή της θεατρικής συγγραφέως. Η κ. Αποστολίδου ασχολείται, κυρίως, με τη θεατρική συγγραφή και έχει αποσπάσει βραβεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και την UNESCO και πολλά έργα της έχουν παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και από θεατρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Τον Μάιο του 2018, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, πρόκειται να κυκλοφορήσει και το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Ο Χρόνος Είναι Αναπνοές" από τις εκδόσεις Βάρφη.




Η υπεύθυνη φιλόλογος του προγράμματος, κ. Παπαδοπούλου Ελένη, μάς διάβασε ένα απόσπασμα από το υπό έκδοση μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα από την κοινότητα των φυματικών του Σανατορίου στο Ασβεστοχώρι αλλά και από τη Φλώρινα, την πόλη προέλευσης της κεντρικής ηρωίδας που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και βίωσε τις τραγικές συνέπειες της ασθένειας αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού.

 

Στη συνέχεια, υποβάλαμε στη συγγραφέα πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν θέματα τόσο του περιεχομένου όσο και της μορφής των κειμένων της. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι για να γράψεις ένα κείμενο πρέπει να έχεις έμπνευση, να κάνεις μια σχετική έρευνα σε αρχεία και άλλες πηγές και, όπως επεσήμανε η κ Αποστολίδου, πρέπει να διαμορφώσεις με κάθε λεπτομέρεια τους ήρωές σου τόσο στην εξωτερική τους μορφή όσο και στους χαρακτήρες.

1 σχόλιο:

  1. Όμορφες στιγμές που φέρνουν τα παιδιά μας κοντά στο βιβλίο και την φιλαναγνωσία. Συνεχίστε την καλή προσπάθεια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή